Drobečková navigace

Skořicovník čínský (Cinnamomum cassia, též C. aromaticum)

Skořice (Cinnamomum cassia)
Skořice (Cinnamomum cassia)

Skořicovník čínský (Cinnamomum cassia (L.) J.Presl, čili C. aromaticum Nees) je blízký příbuzný skořicovníku pravého (Cinnamomum verum), který poskytuje oblíbené koření – skořici. Skořice je lidový název pro kůru skořicovníku pravého i čínského (cortex cinnamomi), a též dalších druhů (C. loureirii, C. burmannii, C. tamala). Hlavním atributem skořice není chuť, ale léčivost. Tak je tomu u mnoha dalších koření – aromatických silně léčivých rostlin, které nám častým užíváním v kuchyni zevšedněly. V domácí kulinářské praxi používáme obvykle pouze jeden druh skořice – kůru skořicovníku pravého (cortex cinnamomi veri) v nejnižší jakostní třídě, v rámci které rozeznáváme dva poddruhy: celou a mletou. V TČM se naproti tomu obvykle využívá kůra skořicovníku čínského (cortex cinnamomi cassiae), která je tlustší. Přesná tloušťka kůry skořicovníku čínského závisí na věku stromu či větve, z níž se loupe – z kůry kmenů a starších větví aromatické látky nevyprchávají, ale se tam naopak hromadí, aby svou pálivostí strom chránily před napadením. Vyšší jakostní třídy kůry skořícovníku čínského (a ostatně i jiných skořicovníků) jsou tedy makroskopicky rozeznatelné a prodávají se mnohem dráž, než kuchyňská skořice.

Obsahové látky skořice

Hlavní účinnou složkou skořice je prchavý olej (silice), který se skládá hlavně z pálivého cinamaldehydu a dále obsahuje diterpeny, fenylpropanoidy, lignany, seskviterpenové glykosidy, flavonoidy a polysacharidy. Skořicovník pravý a skořícovník čínský mají vonný olej podobného složení. Obecně se dá říct, že zatímco ty levnější druhy skořice lze bez problémů ochutnávat, ty nejdražší druhy skořice pálí jak čert a k jejich ochutnávání bychom si měli k zapití připravit sklenici vody či vodky, v níž se cinnamaldehyd snáze rozpouští. Kromě cinnamaldehydu je druhou hlavní vonnou složkou skořice , který se běžně vyskytuje v mnoha dalších vonných olejích rostlinného původu. (Typicky po eugenolu voní hřebíček.) Skořice navíc obsahuje běžné rostlinné obranné látky, například kumariny.

cinamaldehyd
eugenol

Účinky a využití skořice

Cinamaldehyd je vysoce aromatická sloučenina, která působí na teplové (tzv. vaniloidní) receptory a tím vyvolává pálivý pocit. Jeho účinek však je daleko větší než jen pouze chuťový. Právě cinamaldehyd je odpovědný za většinu tradičního využití skořicovníku čínského, který se v TČM používá k léčbě zánětů, hlavně zažívacího traktu, průjmů, diabetu a rakoviny (Zaidi2015rdp). Cinamaldehyd zabíjí mikroby, hmyz i střevní parazity – proto je skořice tak populární při žaludečních potížích. Pro nás, ze stromů slezlá zvířata, jejichž potrava byla vždy triterpenoidů a flavonoidů plná, je cinamaldehyd jako zázrakem nejedovatý. Jakožto malá, relativně nepolární molekula si cinnamaldehyd snadno najde cestu do všech zákoutí našeho těla, včetně CNS, a interaguje s desítkami nervových i somatických receptorů. Prakticky nejdůležitější je však schopnost skořice potlačovat diabetes.

Skořice čínská jako antidiabetikum

Skořice patří k těm léčivým rostlinám, které mají schopnost snížit krevní cukr. Je těžké říct, jestli její účinnost při diabetu a při nadváze je více důsledkem snížení krevního cukru, nebo jejího účinku na teplové receptory. Kdysi v bylinářství vládla nauka o signatuře, podle které byliny z vůle boží poukazují na své léčivé účinky tvarem a zbarvením svých listů či jiných orgánů (např. listy plicníku připomínají plíce, listy jaterníku podléšky zase játra atd.) Ač v signaturu ani v bohy nevěříme, můžeme si u skořice zapamatovat, že poukazuje na svůj účinek proti cukrovce schopností cinamaldehydu stimulovat receptory sladké chuti a možná i cévní cukerní receptory, které udržují hladinu cukru v našich cévách. Skořice navíc bojuje proti ateroskleróze (což je častá komplikace cukrovky) a minimálně svými antiseptickými účinky potlačuje infekční komplikace cukrovky. Protože není v silách jednotlivce vědecky recenzovat všechny léčivé rostliny, odkazuji zájemce o zde uvedená tvrzení na (NCBI search cinnamomum cassia + diabetes).

Další účinky

Kombinace skořice a kopretiny indické léčí dnu (Lee2017sua). Pokud jde o nežádoucí účinky běžných obranných látek kumarinů vyskytujících se ve skořicové kůře, tak ty jsou zvířata pocházející z tropických pralesů povinna bez problémů snést a rozhodně nemají mít zapotřebí evropských směrnic proti obsahu kumarinů v potravinách a nápojích.

Omlouváme se, ale tento článek není dokončen. Současná, rozpracovaná verze nevyjádřuje jeho konečnou podobu.