Drobečková navigace

Užití zbytků ženšenu po vylouhováni na tinkturu

Dobrý den, při přípravě tinktury píšete, že plátky nabobtnají a mají v sobe ještě tinkturu, to znamená, že plátky po dokončení louhování mám vyhodit? Dík za odpověď. Alda

Tohle je problém, který při přímé metodě extrakce nelze úplně vyřešit. Problém tinktury nasáklé ve vylouhovaných pokrutinách by teoreticky šel řešit vylisováním pokrutin nebo použitím Soxhletova extraktoru. I tak je ale škoda pokrutiny vyhazovat, protože obsahují ještě některé nerozpustné proteoglykany, účinné třeba proti chřipce a nachlazení, které se uvolní teprve vlivem trávících enzymů po snězení ženšenu.

Pokrutiny je možné úplně zužitkovat přidáním do jídel (např. polévek). Pokud Vám ale nechutnají, nedopustíte zas tak velkého velkého plýtvání když je přece jenom vyhodíte. Převážná většina účinných látek (hlavně panaxosidů) přechází do tinktury. Recept máme vyzkoušený – půllitrové láhve extraktu (tedy žešenové pálenky), který jsme pokusně připravili ze 60% konzumního lihu (zředěno na 30% alk.) mají mezi našimi známými výbornou odezvu s výrazným převisem poptávky.

Malé množství alkoholu zdraví neškodí, ale naopak, prospívá svým anxiolytickým účinkem a rozšířením cév. Ženšenová tinktura ale najde využití i tehdy, když nás společenský proud zavěje do oblastí konzumace alkoholu v množstvích větších než malých (což tímhle nechci nijak schvalovat). Panaxosidy svým protizánětlivým a uklidňujícím účinkem na mikroglii potlačují kocovinu a snižují počet neuronů, které v důsledku opití odumřou. Nejlepšího účinku dosáhneme požitím ženšenu ještě před pitkou, nebo přimícháním ženšenové tinktury přímo do konzumovaných lihovin. Sám jsem si to kdysi vyzkoušel při několikadenním cestování transsibiřskou magistrálou plnou občanů bývalého SSSR neustále nabízejících vodku, prskajících a varujících před falešnými hráči karet. Ženšen má neuroprotektivní účinek i u jiných intoxikací s dráždivým účinkem na mozek.

-boris-

... je možné k přípravě tinktury použít i min.40% alkohol, např.vodku nebo třeba slivovici, která má cca 52%, nebo se musí použít čistý líh?

Ne, čistý líh není nutný, ona ta směs voda-alkohol je v tomto konkrétním případě snad ještě lepší než čistý líh. b.

Dobrý den, při výrobě tinktury píšete, aby se ženšen louhoval nejméně 14 dní, jaká je tedy max. doba louhování, popřípadě.můžu louhovat do té doby, dokud jsem tinkturu nezkonzumoval? Mám ženšen naložený ve 2,5 dcl. alkoholu dík za odpověď, Alda

Zdravím Vás, Aldo, jsem rád že žijete, k Vašemu mailu se dostávám až teď. Krátká odpověď je ta, že ponecháním pokrutin v tinktuře se v principu nic nezkazí – vždyť se prodávají i celé kořeny ženšenu naložené v láhvi ženšenové vodky. Není tedy žádný funkční problém s tím, ponechat ženšen v louhovací lahvi až do dopití. Ale plátky se časem mohou v lahvi třepáním rozmělnit, což může někomu připadat neestetické.

S pozdravem,
-boris-

| 2010 - 13.10.2020