Drobečková navigace

Běžné a specifické přírodní látky

Jak všichni víme, jídelní porce se skládají z látek běžných a specifických. K těm běžným patří primární metabolity – látky nutné při základních životních procesech:

  • aminokyseliny a bílkoviny
  • nukleotidy a nukleové kyseliny
  • cukry a běžné polysacharidy (škrob)
  • mastné kyseliny a lipidy

Těchto látek je velké množství a mají složitě znějící jména (L-glutamát, L-tryptofan, L-arginin, fenylalanin, dextróza, maltóza, maltodextrin, manitol, sorbitol...), ale jsou to pouze běžné aminokyseliny a jejich deriváty, jaké jíme v gramových množstvích vždy když si dáme pořádný řízek nebo obyčejný hamburgr. A když si k tomu dáme i řádnou porci zeleniny, tak bohatě pokryjeme i denní potřebu vitamínů, draslíku a dalších minerálů. To, co nás u léčivých rostlin opravdu zajímá jsou jejich sekundární metabolity:

  • glykosidy a saponiny
  • fenolické látky, kumariny, třísloviny, kyselina chlorogenová
  • alkaloidy a aminy
  • flavonoidy
  • terpeny, steroidy, karotenoidy
  • antibiotika atd.

Na rozdíl od primárních metabolitů, které nám slouží jako potrava, nejsou sekundární metabolity k životu nutné. Obsahují však specifické, někdy vzácné látky, často léčivé a někdy i jedovaté, které teprve dávají bylinám jejich vůni, chuť a biologické účinky.

 

| 2011 - 4.9.2019