Drobečková navigace

Momordika hořká (Momordica charantia Descourt.)

(tykvor hořký, kugua, ind. karela, angl. bitter melon, bitter gourd)

Sušené plody momordiky
Sušené plody momordiky

Momordika hořká (Momordica charantia), též tykvoř hořký, je léčivá zelenina z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae). Její čínský název kugua [ku kúa] znamená prostě "hořká dýně", avšak hořkou chuť mají i jiné tykvovité – například i konečky zahradní okurky. Momordika hořká se tradičně využívá při diabetu a zdá se též, že je jednou z mála bylin jakž-takž účinných proti obezitě. Podle etnobotanického sylabu Dr. Dukea tato rostlina vyniká i dalšími obsahovými látkami.

Popis rostliny: 

M. charantia patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) a svůj původ vzhledem nezapře. Je to plazivá, tykvi podobná rostlina s bylinnými výhony dlouhými až 5m. Její úponky jsou větvené, listy typicky dlanitě pěti až sedmilaločné, květy jednopohlavné, pětičetné, žluté barvy, se zřetelnými žilkami. Plody jsou 5-25 cm dlouhé, vřetenovitého tvaru, se svraštělým povrchem, zráním žloutnou. Rostlina byla zavlečena prakticky do všech tropických oblastí.

Plody jsou hořké, ale když si na ně zvykneme, budou nám chutnat stejně jako pivo nebo fernet. Lze je jíst i v syrovém stavu (způsob který já upřednostňuji) a navzdory hořkosti mají mimořádně svěží a příjemnou chuť. V nezralém stavu jsou zelené a chutnají jako tužší, šťavnatá a křupavá okurka. Ve zralém stavu hořkost téměř mizí, slupka žloutne, získává moučnatou konzistenci s melounovou příchutí, dřeň se barví vínově, stává se želatinovitá a získává nasládlou chuť. Mimo sezónu nebo v zemích, kde nelze čerstvou momordiku sehnat (jako u nás) je možné ji užívat sušenou jako čaj.

Momordika hořká (Tchaj-van):

Momordika - celá rostlina (autor: Boris Štítnický)
Momordika – celá rostlina.
Momordika - celá rostlina (autor: Boris Štítnický)
Momordika – celá rostlina.
Momordika - květ (autor:Boris Štítnický)
Momordika – květ.
Momordika - mladý plod (autor: Boris Štítnický)
Momordika – mladý plod.
Momordika - dozrávající plod (autor: Boris Štítnický)
Momordika – dozrávající plod.
Momordika - plod (autor: Boris Štítnický)
Momordika – plod.

Účinky

K léčebným účelům se používají především plody, ale také semena a listy. Ke hlavním účinným látkám patří saponiny kukuacin J, karavilosid XI, kukuaglykosid C, momordikosid Q-U, charantin, kyselina α-eleostearová a peptidy, např. α-momorcharin (Dandawate2016bmp). Výzkum obsahových látek momordiky pokračuje, nově v ní bylo popsáno velké množství triterpenoidů (Zhao2014ctf, Zhang2012ctf).

Plody jsou bohatým zdrojem vázané formy kyseliny askorbové (tzv. askorbigen). M. charantia dále obsahuje steroidní saponiny (tzv. charantin) a glukokinetické látky, které pozitivně působí na snížení hladiny krevního cukru při diabetu (Yin2008tcm). Momordica zvyšuje účinek inzulinu (Sridhar2008bgm).

Více než 100 vědeckých studií (pro přehled např. Grover2004pap) uvádí vícero účinků M. charantia z nichž nejdůležitější jsou:

Protirakovinné účinky

Zdá se že momordika má značný preventivní a léčebný potenciál u nádorových onemocnění. Cytostatické vlastnosti momordiky byly poprvé popsány už skoro před půlstoletím (West1971ape). Průkopnicí tohoto výzkumu byla Dolores J. Takemotová z Kansaské státní univerzity, která zkoumala účinek momordiky na zdravé leukocyty (Takemoto1982pcc), buňky leukémie (Takemoto1982cce) i na tvorbu rakoviny u zvířat (Jilka1983vaa). Dr. Takemotová popsala pro adaptogeny typický protichůdný (aktivační i inhibiční) účinek momordiky na imunitní buňky – srovnej její publikace Takemoto1982pcc a Cunnick1990itc, příp. též Licastro1980tmc.

Od té doby se objevily desítky publikací popisujících účinek momordiky proti různým liním rakovinných buněk in vitro, které jsou příliš početné k tomu abych je tady jmenoval. Ke studiím popisujícím protirakovinný účinek na zvířatech in vivo patří Jilka1983vaa, Singh1998mcb, Ganguly2000pcm, Ganguly2000pcm, Agrawal2010cae. Protirakovinný účinek mají též semena momordiky, hlavně díky svému obsahu kyseliny α-eleostearové, která tvoří až 60% oleje momordiky (Kobori2008aai, Grossman2009eai). Olej ze semen momordiky působí na PPARγ receptory a na experimentálním modelu potlačoval rozvoj rakoviny tlustého střeva a konečníku (Khan2007bgm). Přehled o současném stavu výzkumu momordiky jako protirakovinného agens poskytují publikace Raina2016pbm, Dandawate2016bmp a Nerurkar2010bma.

Momordica proti obezitě

Obezita je nemoc tvrdošíjná. Ke dnešnímu dni nebyl objeven žádný přírodní či umělý prostředek (kromě jedů), který by obezitu promptně a úplně odstranil. Bylin alespoň trochu účinných proti obezitě je jako šafránu a proto si myslím, že si tenhle účinek momordiky zasluhuje zvláštní zmínku.

Jádro problému obezity

U tlouštíků dochází pravého významu přísloví "sytý hladovému nevěří". Expertní systém, který v našem mozku řídí příjem potravy je nadřízený naší vůli. Prostředky, kterými nás řídí jsou silné jako ta nejsilnější drogová závislost. Většina lidí si též neuvědomuje, jak až chytrý náš zabudovaný nutriční počítač je. Je natolik chytrý, že doslova "vidí" většinu prostředků, kterými bychom se snažili hlad obelhat. Nepomůže kofein, nekalorická sladidla ani Doberského kontrastní dny. Mám podezření, že jeho systémy jsou dva nebo třikrát zálohovány nervovými obvody nestejné konstrukce. (Ony totiž rostliny přirozeně odpradávna šidí – na sladkou chuť se třeba vůbec nelze spoléhat.) Dlouhodobé zvládání obezity v podstatě spočívá v tom, že našemu nutričnímu počítači podlézáme a zkoušíme, kam až můžeme s dietou zajít aniž bychom ho naštvali.

Hořká okurka – nová karta ve hře proti tloušťce

Na hlodavcích bylo poslední dobou prokázáno, že Momordica snižuje množství tuku v těle zvířat vystavěných nezdravé dietě se zvýšeným obsahem tuků (Huang2008bmm). Momordica též snižovala množství vnitrobřišního tuku s možným působením přes PPAR-γ receptory (Shih2008emc). Práce ukazují, že snížení obsahu tuku v těle laboratorních zvířat bylo provázeno celkovým zlepšením několika ukazatelů spojených s metabolickým syndromem (Chen2005rab, Chan2005rab).

Způsob užívání momordiky

Navzdory její hořkosti se s M. charantia v zemích jejího výskytu zachází jako s dýní, servíruje se vařená jako příloha k jídlu nebo se z ní dělá polévka. Když mi ji dali poprvé, téměř jsem si šel stěžovat na kuchaře, ale dnes na ni nedám dopustit.

Sušené plátky které dodáváme doporučuji připravit asi 5-minutovým povařením 5-6 kousků v 200ml vody, nebo přidat do jakéhokoliv právě zalitého čaje na 2-5 minut.

Jinak je to v podstatě sušená zelenina a podle toho je třeba s ní i zacházet – zkuste ji např. přidat do šálku kuřecího vývaru pro zvláště zdravou polévku. Kousky hořké dýně pak zkuste sníst. Dužina samotná je vynikající, pozor ale na semínka, při rozkousnutí mají nepříjemnou pachuť.

| 4.3.2009

Související články