Drobečková navigace

Zázvor pravý (Zingiber officinale Roscoe)

Zázvor pravý je léčivá rostlina která se sílou svých účinků vyrovná klasickým adaptogenům. To, že zázvor zatím nectíme coby zázračnou rostlinu je zřejmě tím, že jej lépe známe jako "pouhé" koření – něco, co se jí kvůli chuti. Měli bychom si převyknout se na toto koření dívat jako na zázračný lék a na celou čeleď zázvorovitých (Zingiberace) jako na čeleď zázračných rostlin.

Zázvor je plný účinných fytochemikálií. Ostrá chuť zázvoru je způsobená gingeroly, za chuť sušeného zázvoru používaného v zázvorovém pečivu zase můžou šogaoly, které vznikají z gingerolů dehydratací. Gingerolů je v zázvoru požehnaně a mají rozsáhlé léčivé účinky (Semwal2015gsi). Fytochemii zázvoru jsem detailně nestudoval, vím ale že databáze Dr Dukea považuje zázvor za dvojku v žebříčku nejvyššího obsahu protivirových látek (jednička je list borůvky).

Samotné gingeroly a šogaoly mají antioxidační, baktericidní, protizánětlivé a antialergické účinky. Zázvor je dle mého názoru cenným doplňkem léčby diabetu, nemocí srdce a nemocí jater, o rakovině nemluvě (Semwal2015gsi).

Zázvor účinkuje proti zánětům a bolesti (Lakhan2015zep, Hoseinzadeh2015aeg). Zcela logicky byla tudíž věnovaná pozornost jeho využití ve sportu (Wilson2015gzo). Má též specifické účinky proti artritidě (Grzanna2005ghm), je klinicky prokázaný jeho účinek proti bolesti kolen (Tapsell2006hbh). Zázvor je součástí TČM směsí proti bolesti hlavy a migréně.

Mladý, čerstvý zázvor lze ve Střední Evropě snadno sehnat. Tento zázračný lék nastrouhaný na tenké, dlouhé nudličky jsem zvolil jako jednu z přísad nutnou k úspěšnému blufování, že umíte vařit jídla čínské kuchyně. Jeho léčivé vlastnosti si užijete například s tlačenkou nebo játry, vegetariáni ocení kombinaci na nitky strouhaného zázvoru a avokáda, o kombinaci zázvoru, na hranolky krájeného uzeného tofu a husté sójové omáčky nemluvě. Ze zázvoru se také připravuje zázračný čaj.

 

| 18.1.2011

Související články