Drobečková navigace

Rostlinné proteázy

Rostlinné proteázy (papain, bromelain atd.) se už dlouhou dobu využívaly ke zlepšení trávení (vzpomeňme si například na Pancreolan Spofa® když ještě existovala Spofa). V Jihovýchodní Asii se salát ze zelené papáje obsahující proteázu papain používá při přípravě hlavně masitých pokrmů, které částečně hydrolyzuje a tak zlepšuje jejich chuť i stravitelnost.

Větší otazníky jsou kolem hypotetické vnitřní účinnosti těchto proteáz. Existují vědecké přehledy jako Lorkowski2012gab, které připisují papainu, bromelainu a rostlinným proteázám obecně schopnost se prostříhat těsnými spoji střevního epitelu do mezibuněčného prostoru. Jen pro informaci: Těsné spoje střevního epitelu jsou jako zip, kterým jsou k sobě epitelové buňky střeva přišity. Těsný spoj slouží právě k tomu, aby se žádné cizí organismy ani bílkoviny ze střeva (kde je cizích bílkovin vždy hodně) nemohly dostat dovnitř těla. Zjištění, že papain a bromelain se tímto zipem umějí prostříhat dovnitř mě trochu překvapilo, ale potvrzuje ho monografie o bromelainu 2010bmo, která dále cituje experimentální práce White1988bob, Castell1997iau a další. Pokud by se papain a bromelain do krvi těsnými spoji dostal, byl by nevítaný, ale mezi plasmatickými bílkovinami by si jistě našel dost míst k proteolytickému působení. Injekce proteolytických enzymů do krve je vůbec velmi efektivní způsob jak docílit velkých fyziologických účinků jen velmi malou dávkou účinné látky (proteolytického enzymu). Tuto strategii proto používají jedovatí živočichové (hadi, pavouci...), jejichž jedy – aby byly i v malých dávkách vysoce účinné – obsahují proteázy, fosfolipázy a další enzymy. Cizí proteázy jsou pro tělo hrozbou a v krvi proti nim máme vrozenou obranu – specializovanou antiproteázu zvanou α2-makroglobulin. α2-makroglobulin je velká, zlá bílkovina, která když se jí nějaká proteáza snaží rozštěpit, tak se strašně nazlobí a milou proteázu stáhne do pekla ve svém objetí. Tato bílkovina je podstatou naší odolnosti vůči jedu zmije a jiných hadů. Při opakovaném objevení cizích proteáz se navíc v krvi objeví specifické protilátky, které inaktivaci daných proteáz ještě zrychlí.

Rostlinné proteázy můžeme konzumovat buďto ve formě patentních preparátů typu Wobenzym, nebo docela snadno i bez lékařského předpisu. K demonstraci uvedeného dávam k dobru recept na thajský salát ze zelené papáje.

| 2.8.2012