Drobečková navigace

Pikantní thajský salát ze zelené papáje

Následujícím receptem si připravíte asi 800g chutného pikantního salátu ze zelené papáje. Prý to má být pro 4 osoby, mohu ale potvrdit, že snědení této porce na posezení ani není mimo možnosti jednoho jednotlivce.

Na salát potřebujeme:

  • 1 větší nezralá papája (asi 800g nebo i více), v nouzi jemně nakrouhané zelí nebo cuketa
  • 1 velké rajče, nebo za hrst minirajčat (nutné nakrájet)
  • 4 středně velké vařené krevety, které mediálním řezem rozdělíme na půlky.
  • 2 středně velké citrony nebo limetky
  • Česnek, čerstvé papričky chilli nebo jalapeno a pepř, nebo koření podle chuti
  • kelímek pražených buráků
  • cukr, rybí nebo ústřicová omáčka

Příprava a další informace

Pro přípravu tohoto pokrmu je typické tlučení chilli papriček, buráků, česneku a koření v hmoždíři. Pokud místo čerstvých krevet použijeme krevety sušené, tyto tlučeme spolu s přísadami. Místo čerstvých krevet se ale dají použít kuřecí prsa, nebo pro jinou chuť, prorostlá slaninka. Slaninky se nebojíme, že je mastná a obsahuje cholesterol, protože mastná chuť, pokud se jí nepřejíme, uspokojí cholecystokinin a zahání hlad. Cholesterol už nejnověji také není zdravotním hříšníkem. (Ale správně do toho salátu přece jenom patří ty krevetky.)

Česnek podle chuti 2-5 stroužků, chilli papričky musíme odhadnout. Aby byl tento salát správný, musí být pikantní až pálivý. Já osobně mám raději méně pálivé papričky jalapeno, kterých se dá přidat více, asijské papričky jsou pro mě příliš. Buráky dobře roztlučeme a nešetříme jimi. Nejlepší je buráky ještě trochu více osmažit (jako mandle) i když už jsou pražené. Pálivé chuti se nebojíme. Termogenní kapsaicin pomáhá zvýšit metabolizmus a mírně zahání bolest – vždyť působí i přímo na receptory bolesti, proto pálí. Jen tak pro zajímavost, kuřata a ptáci kapsaicin necítí a pálivé papričky je nepálí.

Po roztlučení kořenících přísad přidáme citrónovou nebo limetovou šťávu, 3 polévkové lžíce rybí nebo ústřicové omáčky a 2 lžíce cukru. Promícháme a touto zálivkou zalijeme středně jemně nastrouhanou oloupanou zelenou papáju a nakrájená rajčata. Promícháme, necháme asi 10 minut odstát a konzumujeme.

Toto jídlo lze právem považovat za zdravé a léčivé. Přísady a koření lze obměňovat. Skutečně důležité přísady jsou: Nezralá papája, obsahující kromě vitamínů a dalších pozitivních zeleninových fytochemikálií enzym papain, tedy enzymoterapii v přírodní formě. Dále jsou to chilli papričky, citronová šťáva, masová složka a v menší míře česnek. Enzymoterapie a chilli působí proti zánětům a proti bolesti, zatímco masová složka v kyselém citronovém pH pomalu měkne za pomoci papainu se hydrolyzuje, přičemž vznikající aminokyseliny vylepšují chuť salátu. Buráky nejsou nezbytné, ale opět výrazně zlepšují chuť a obsahují zdravé mastné kyseliny. Koření si můžeme v podstatě dát jaké chceme, já bych doporučil například čerstvou bazalku.

| 27.11.2011