Drobečková navigace

Kofein

Miluji chuť kávy a jsem kofeinista, který si od kávy prakticky neumí odvyknout. To by ale nebyl problém, pokud by byl kofein prospěšný nebo neutrální. V tomto připravovaném článku bych chtěl rozebrat otázku, do jaké míry a pokud ano, tak z jakých důvodů by bylo nutné svůj osobní příjem kofeinu omezovat.

Za starých dobrých totalitních časů v ČSSR platíval kofein a kafíčkování za nezdravý luxus podobně jako kouření. Kofein se považoval za stres a krevní tlak zvyšující stimulant, který nebyl bez závažných důvodů indikován a který lékaři starším pacientům rádi zakazovali.

Dnes se situace obrátila a negativní vlastnosti kofeinu jakoby vymizely z radaru. Paralelně s tím se objevily koferinové bomby v podobě energetických nápojů. Společně s mým kofeinismem mě to vede k otázce, nejsem-li svědkem obchodně-evolučního jevu, jehož celkový dopad na společnost a taktéž mé osobní zdraví je negativní. Toto ovšem nepředkládám dopředu jako závěr. Je mnoho malých fytochemikálií, které jsou vyloženě prospěšné – například antioxidant kyselina kávová. Kofein mi je ale podezřelý tím, že se příliš podobá nukleotidové bázi adeninu, která je v biochemii všudypřítomná a navíc se podílí na stavbě DNA.

Kofein prokazatelně zvyšuje duševní čilost a bdělost, ale činí tak alosterickým vlivem na adenozinové receptory, které po čase desenzitizují, vyžadují vyšší dávky a po vysazení kofeinu způsobují opačný účinek – abnormální ospalost a další příznaky.

Dopsaní tohoto článku bude vyžadovat další studium literatury.

 

Omlouváme se, ale tento článek není dokončen. Současná, rozpracovaná verze nevyjádřuje jeho konečnou podobu.