fejeton o tom, jak se aldosteron a kortisol podobají glycyrrhizinu a ginsenosidům
aldosteron a kortisol se podobají fytosteroidům ... je úplná blbost si myslet že fytosteroidy jsou jen fytoestrogeny a jsou škodlivé a dělají z mužů ženské a ničí jejich plodnost a rostou od nich jen tlustý prdele a prsa. ... různé fytosteroidy dělají různé věci ... ženšenové stabilizují ... lékořicové zvyšují, ale dají se vychutnat ... a když přijde na ta prsa, tradičním asijským prostředkem je papaya
... a jak kortisol souvísí s GAS (generalizovaný adaptační syndrom) víme, a trochu přihřát kult osobnosti Selyeho
Ve skutečnosti pak steroidní, tělu nepřirozený aglykon glycyrrhizinu zablokuje enzym (11β-hydroxysteroid dehydrogenázu), který tělu vlastní steroidy aldosteron a kortisol rozkládá. Těmto dvěma hormonům se říká též kortikoidy, protože je produkuje kůra (cortex) nadledvinek. Kortisol je známý jako stresový hormon a jeho objevitelem je Jánosz Selye, který také první popsal stresovou reakci – odborně zvanou generalizovaný adaptační syndrom. Právě na základě tohoto slovního spojení vytvořil (?) Lazarev slovo adaptogen. Zatímco však modelový adaptogen ženšen hladinu kortisolu stabilizuje, glycyrrhizin z lékořice ji pouze mírně zvyšuje. Svými nežádoucími účinky ale glycyrrhizin slouží jako důkaz toho, že steroidní saponiny jsou skutečně účinné, a to i u pravých adaptogenů, které nežádoucí účinky více-méně nemají. Glycyrrhizin dále demonstruje neurosteroidní působení steroidních saponinů. U saponinů ženšenu a lesklokorky lesklé se hodně mluví o jejich neurosteroidním působení, toto působení však nikdy nikdo neviděl, neohmatal a neochutnal, protože působí jen v receptorech uvnitř těla. Jenže u glycyrrhizinu z lékořice lze jeho neurosteroidní působení přímo ochutnat, protože působí přímo na receptory sladké chuti v našich chuťových pohářcích. Jak víme, glycyrrhizin má na sobě dva monosacharidy, které se na receptor sladké chuti (membránový protein TAS1R) vážou stejně jako jiné cukry. Ale je to právě steroidní část glycyrrhizinu, která se zasune do nepolární oblasti receptoru sladké chuti a způsobí, že tyto dva cukerné zbytky jsou vnímány jako 50x sladší než sacharóza (ačkoliv sacharóza také sestává z dvou monosacharidů). Působení steroidní části glycyrrhizinu na receptory sladké chuti ilustruje, jak silné může být působení steroidních saponinů na náš nervový systém.