... Jak můžu a jestli je to možné umlít ženšen na prášek? ... Ivana, Praha
Na doslovní otázku, jestli se dá ženšen mlít, je odpověd jednoznačná – ano. Čerstvý kořen ženšenu pravého není na rozdíl od většiny ostatních Aralkovitých dřevnatý a dá se mlít zcela jako mrkev. To samé platí o jakémkoliv ženšenu ve vlhkém stavu.
Vy se ale spíše ptáte na práškování sušeného červeného ženšenu. To už vyžaduje určitou praxi. Nejlépe se práškuje červený ženšen, který je vysušený a tvrdý. Takový ženšen se dá s jistým úsilím ručně práškovat v hmoždíři. Z mlýnků bych doporučil kávový mlýnek s rotujícími noži, jestli víte o jakém mluvím.
Existují i jiné mlýnky (střižné, kulové...), ty ovšem doma mít nebudete. Každopádně, bez ohledu na použitý mlýnek, musíte s tím trochu experimentovat. Při vyšší teplotě se ženšen červený ženšen stává lepkavým a je zde riziko zanesení. Práškování rostlinných drog obecně nemá univerzální řešení – každá droga se chová jinak. Bylinné prášky se snadno louhují a konzumují, ale snáze se též kazí, ztrácejí vůni, oxidují a absorbují vzdušní vlhkost. Stejně jako u kávy, i byliny je lepší práškovat těsně před použitím.
-boris-