Lehká kaše z rozvařené rýže (rýžový odvar) je tradičním základem čínské snídaně. Základní verze se připravuje velmi snadno: rýže se prostě nechá rozvařit ve větším množství vody na řídkou polotekutou konzistenci. Čínská snídaně vychází z levných místních surovin a životních nutností Severovýchodní Asie, ale ve své tradiční verzi je velmi zdravá. Rýžový odvar se i u nás podává jako lehké jídlo pro rekonvalescenty a pacienty se slabým trávením.
Lehká rýžová kaše je pro čínský typ snídaně nutností – při čínské snídani se totiž nepodává chleba, pečivo ani jiné pro nás běžné zdroje sacharidů. Tato kaše se nesolí, protože slouží jako příloha k dalším čínským snídaňovým pochoutkám, z nichž mnohé jsou velmi slané: nakládaná ředkev, fermentované sojové produkty, sušené maso a černá vejce (tzv. stoletá vejce) s hustou sojovou omáčkou.
Přísady na obyčejnou (bílou) čínskou rýžovou kaši:
- 1 litr vody
- 1/2 šálku rýže (můžeme použít i zbylou již uvařenou rýži)
Příprava
Do hrnce se studenou vodou vsypeme rýži a uvedeme do varu. Vaříme 60 minut. S výhodou lze využít předvařenou rýži nebo zbytek uvařené rýže z předešlého vaření – pak lze dobu vaření zkrátit na 20 minut. Místo bílé rýže můžeme s výhodou použít celozrnnou rýži.
Podávání a variace
Čínská rýžová kaše se podává teplá v miskách. Místo bílé rýže můžeme použít nutričně hodnotnější celozrnnou rýži. Bílá rýžová kaše je sama o sobě trochu fádní. Aby toto zdravé jídlo strávníkům chutnalo, musí se podávat tak, jak je zvykem v zemi jeho původu. Máme vícero možností:
- Připravit pravou čínskou snídani s nakládanou ředkví, fermentovanými sojovými produky a černými vejci, k níž je bílá rýžová kaše přílohou.
- Připravit středoevropskou nápodobu čínské snídaně s využitím u nás dostupné nakládané zeleniny a malého množství suchých uzenin.
- Připravit dezertní verzi rýžového odvaru s celozrnnou rýží, kaštany a cicimkem datlovým. To je v podstatě bílá rýžová kaše s dalšími přísadami. Může se buďto jíst jako dezert, nebo použít jako luxusnější příloha k čínské snídani dle bodů 1 nebo 2.
- Připravit sladkou sváteční verzi čínské rýžové kaše s černou rýží, luštěninami a TČM surovinami.
Čínská rýžová kaše se jí nejlépe čínskou polévkovou lžící (krátká a hluboká keramická lžíce), ale dobře poslouží i běžná polévková lžíce.
Důležitá poznámka
Pro Číňany představuje bílá rýžová kaše každodenní začátek dne. Proto když se rozhodneme si ji vyzkoušet, nedělá se to tak, že ji připravíme jednou a pak nad ní máchneme rukou. Tuto kaši musíme v rámci čínské snídaně připravit nejméně desetkrát, abychom identifikovali ty správné přísady s kterými nám bude chutnat. Jde přitom o to, vychutnat si kontrast silně ochucených nakládaných nebo uzených pochoutek s neutrální chutí rýžové kaše (o lásce Číňanů k neutrálním rosolovitým pochutinám viz jiný recept). Je také nutné si zkusit dezertní a sváteční verze čínské rýžové kaše. Je to tak trochu jako s francouzskými sýry – nesmíte to vzdát. I u čínské rýžové kaše si musíte zvyknout na specifika chuťového stylu který se k ní váže.