Ženšenové kuře je Korejská národní specialita a prý je hrozně povzbuzující.
(pro 4 osoby)
- 1 kuře
- 1/2 šálku předvařené rýže
- 4 celé ženšenové kořeny
- šálek sekaného pórku (1 větší)
- 12 plodů cicimku datlového
- 4 po délce rozpůlené stroužky česneku
- 1 litr vody
- 2 lžíce praženého sezamu
- 1 lžíce sezamového oleje
- sůl
- špetka pepře
Příprava:
Nádivka:
Smíchejte rýži, 2 ženšenové kořeny, pórek, 6 cicimků a 2 stroužky česneku. Kuře směsí nadijte a zašijte.
Kuře:
Kuře vložte do tlustostěnného hrnce jen o něco většího než kuře. Zalijte vodou, vražte tam zbylé přísady (2x ženšen, 6x cicimky, 2x česnek, sezam, sezamový olej a pepř), uveďte rychle do varu, pak snižte výkon a pomalu vařte nejméně 2-3 hodiny. Vývar má být hustý, lehce zkalený a kuře má být uvařené tak aby se maso uvolňovalo z kostí.
Co dělat když nemáme cicimek ?
Koupit cicimek můžete zde. Pokud ho nemáte, zkuste místo něj použít sušené švestky (pokud možno bez pecek) nebo křížaly, klidně přidejte i pár vlašských jader.
Úkázka originální přípravy
Pozn.: Paní používá ženšen čerstvý, který je v asijských zemích běžně k dostání.