Drobečková navigace

Korejské kuře (kuře se ženšenem, samgyetang)

Ženšenové kuře je Korejská národní specialita a prý je hrozně povzbuzující.

(pro 4 osoby)

  • 1 kuře
  • 1/2 šálku předvařené rýže
  • 4 celé ženšenové kořeny
  • šálek sekaného pórku (1 větší)
  • 12 plodů cicimku datlového
  • 4 po délce rozpůlené stroužky česneku
  • 1 litr vody
  • 2 lžíce praženého sezamu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • sůl
  • špetka pepře

Příprava:

Nádivka:

Smíchejte rýži, 2 ženšenové kořeny, pórek, 6 cicimků a 2 stroužky česneku. Kuře směsí nadijte a zašijte.

Kuře:

Kuře vložte do tlustostěnného hrnce jen o něco většího než kuře. Zalijte vodou, vražte tam zbylé přísady (2x ženšen, 6x cicimky, 2x česnek, sezam, sezamový olej a pepř), uveďte rychle do varu, pak snižte výkon a pomalu vařte nejméně 2-3 hodiny. Vývar má být hustý, lehce zkalený a kuře má být uvařené tak aby se maso uvolňovalo z kostí.

Co dělat když nemáme cicimek ?

Koupit cicimek můžete zde. Pokud ho nemáte, zkuste místo něj použít sušené švestky (pokud možno bez pecek) nebo křížaly, klidně přidejte i pár vlašských jader.

Úkázka originální přípravy

 

Pozn.: Paní používá ženšen čerstvý, který je v asijských zemích běžně k dostání.

Omlouváme se, ale tento článek není dokončen. Současná, rozpracovaná verze nevyjádřuje jeho konečnou podobu.