Světoznámý americký etnobotanik Dr. James Duke sepsal stovky vážných i polovážných receptů. Tímto svým po americku přímočarým přístupem se stal zakladatelem Tradiční americké medicíny (TAM). Nebudu se tajit tím, že mě také inspiroval. V tomto textu prozatím uvádím jenom jeho recepty vztahující se ke chorobám horních dýchacích cest, jinými slovy, jsou zde pouze recepty TAM na chřipku a nachlazení.
Respirační recepty Dr. Dukea
Z receptáře Dr. Dukea jsem vybral ty recepty, které mají vztah k léčbě nachlazení. Recepty Dr. Dukea mají svá jména vytvořená pěkně stylově po americku, takže se velice těžko překládají – uvádím proto vždy též anglický originál. Do seznamu jsem zařadil všechny respirační, respiračně-antibakteriální, protivirové a antioxidační recepty tohoto dnes již zesnulého amerického etnobotanika. Recepty nejsou fixně dané, vlastně jsou to pouze hrubé návrhy z jakého seznamu bylin kombinaci sestavit – přesně tak, jak to na tomto webu dělám i já. Dr. Duke k jejich vytvoření extenzivně využíval svou fytochemickou databázi, kterou sestavil.
Seznam receptur TAM
-
ASTHMATEA, česky snad ASTMAČAJ
- Nejdůležitější byliny s nejvíce "antiastmatickými" obsahovými látkami byly čajovník, fenykl a kajenský pepř (každá s nejméně 6 antiastmatickými látkami), cibule, koriandr a zeleninová paprika (5 a více látek). Následuje zelí, kakao, mrkev, brusinka, rybíz, baklažán, grep, pomeranč, oregano, šalvěj a rajče, každá s nějméně 4 látkami, které jsou dle literatury antiastmatické. Co do kvantity jsou na prvním místě lékořice a čajovník. Kakaovník, kardamovník, kávovník, kola zašpičatělá, cibule, šrucha zelná a čajovník vypadají relativně bohatě.
- Leading plants with the most "antiasthmatic" compounds were tea, fennel and cayenne (each with at least 6 antiasthmatic compounds), onion, coriander and bell-pepper (each with 5 or more), and cabbage, cacao, carrot, cranberry, currant, eggplant, grapefruit, orange, oregano, sage, and tomato, each with at least 4 reportedly antiasthmatic compounds. On a quantitative basis, licorice and tea were big winners, with cacao, cardamom, coffee, cola, onion, purslane, and tea looking relatively rich.
-
ANTIOCH'S TEA, česky snad ANTIOXŮV ČAJ
- Smíchejte kolik seženete z hluchavkovitých bohatých na antioxidanty, které jsem viděl v tabulce časopisu Organic Gardening (Jul/Aug 1995. str. 45). Z 15 hluchavkovitek, jejich relativní antioxidační mohutnost od nejvyšší po nejnižší (a mnohé další jsou tabelovány jinde) je: oregano 2.9, černohlávek 2.4, polej obecná 1.7, rozmarýn 1.5, zběhovec 1.5, meduňka 1.5, šalvěj muškátová 1.4, majorán 1.3, máta vonná 1.3, máta peprná 1.2, šalvěj 1.2, máta rolní 1.1, máta vodní 1.1, saturejka 1.0 a tymián 1.0. Což znamená, že oregano má téměř 3x větší antioxidační aktivitu než saturejka a tymián. Ale já si vždycky namíchám tolik z nich, kolik mám právě k dispozici, s důrazem na ty silnější. Myslím že tento přístup doplňuje metodu ACES (vitamín A, C, E a selen, kde místo vitamínu A bereme karotenoidy), a upřednostňuji medicínsky nezpracované byliny před doplňky, tj. šrucha, camu-camu, šrucha, para ořech jsou lepší než vitamíny (po řadě) A, C, E a selen v doplňcích.
- Mix as available those high antoxidant mints, as tabulated in Organic Gardening (Jul/Aug, p. 45. 1995). Of 15 mints, their relative antoxidant potency follow, from highest to lower (many more are tabulated elsewhere): oregano 2.9; self-heal 2.4; spearmint 1.7; rosemary 1.5; bugle 1.5; lemonbalm 1.5; clary 1.4; marjoram 1.3; applemint 1.3; peppermint 1.2; sage, 1.2; cornmint 1.1, watermint 1.1, savory 1.0, and thyme 1.0. This means the oregano has nearly three times the antioxidant acivity as the savory and thyme. But I like to mix as many as I have on hand, stressing the high antioxidant ones. I think this approach complements the ACESe (beta-carotene, ascorbic acid, tocopherol, selenium) nutrient approach, but prefer the whole food sources to the supplement, i.e. purslane, camu-camu, purslane, brazilnut, better than Vitamin A, Vitamic C, Vitamin E, and selenum, respectively.
-
BACTERICADE, česky snad ANTIBAKTERIÁDA
- Hitparáda koření podle toho, kolik různých baktericidů obsahují dle příručky CRC Handbook 1992 (míní tím Handbook of Medicinal Herbs od nakladatelství CRC Press, kterou Dr. Duke sám sepsal, Duke2002hmh) ukazuje, že koriandr a lékořice mají 20 baktericidů, oregano a rozmarýn 19, zázvor 17, muškátový oříšek 15, černý pepř 14 a česnek 13, ačkoliv poslední dva bych z mých antibakteriálních limonád vynechal. Skořice a římský kmín 11 a bobkový list 10. Dal bych tam hodně kurkumy, protože kurkumin není jenom antiseptikum, ale také deodorant. Lékořice obsahuje až 33% baktericidů v suché váze drogy, tymián až 21.3%, chmel až 14.2%, oregano až 8.8%, rozmarýn až 4.8%, koriandr až 2.2% a fenykl až 1.5%, když je seřadíme sestupně podle kvantity maximálního obsahu potenciálních baktericidních sloučenin (v suché váze).
- A ranking of spices according to which contained the greatest variety of bactericides (based on CRC handbook, 1992) showed that coriander and licorice had 20 bactericides, oregano and rosemary 19, ginger 17, nutmeg 15, black pepper 14 and garlic 13 (but I'll leave those two out of my Bactericidal Spicades) cinnamon and cumin 11, and bay 10. I'd go heavy with the turmeric becuae curcumin is not only antseptic, it is deodorant. Licorice contained up to 33% bactericidal compounds on a calculated dry basis, thyme (up to 21.3%), hops (up to 14.2%), oregano (to 8.8%), rosemary ( up to 4.8%), coriander (up to 2.2%), and fennel (up to 1.5%), in decreasing quantities of maximum potential bactericidal compounds (dry weight basis).
-
BALM-BANE, česky snad MEDUŇKOCILIN
- Smíchejte 8 dílů meduňky lékařské, 4 díly zavinutky, 4 díly zázvoru a 1 díl dobroniky kanadské, jestli líčíte na viry; na bakterie, zdůrazněte dobroniku kanadskou, která je lépe obdařena karvakrolem a tymolem.
- Mix 8 parts lemon balm, 4 parts bee-balm, 4 parts ginger, 1 part horse-balm, if going for viruses; for bacteria, stress the horse-balm which is better endowed with carvacrol and thymol.
-
CINEOLADE, česky snad CINEOLÁDA
- Protože mám rád ananasový džus a zázvor, které populární autoři doporučují na různé plicní nemoci, smíchal bych je s několika bylinami bohatými na expektorant cineol, který prý pomáhá při laryngitidě. Bylinky obsahující víc než 0.3 promile cineolu jsou (obsah cineolu uveden v promile): bazalka (0.7), zavinutka (2.7), kardamom (až 56), skořice (až 8), eukalypt (až 3), fenykl (až 3), zázvor (až 50), yzop (až 6.1), levandule (až 34.4), libavka salal (až 7), aloise citronová (až 4.5), muškátový oříšek (až 35.2), máta peprná (až 13.9), rozmarýn (až 81.3), máta klasnatá (až 93.8), pelyněk roční (až 66), vratič obecný (až 13), estragon (až 5), kurkuma (až 7.2) a řebříček obecný (až 9.6). Tento recept by měl být dobrý i na játra, pokud má slabikář pravdu (slabikářem myslí Dr. Duke soubor bylinných monografií Blumenthal1997phu) ve svém tvrzení že "Cineol způsobuje indukci enzymů podílejících se na detoxikačních procesech v játrech." Takže takhle bych si udělal tento drink a pil bych ho s ostropestřecem mariánským.
- Since I like pineapple juice and ginger, recommended by popular writers for various pulmonary ailments, I would combine them with several of the high-cineole herbs listed below to make "Cineolade", containing the expectorant cineole, reportedly useful in laryngitis. Plants containing more than 300 ppm's cineole (as their maximum reported dry weight content) are basil (to 776), beebalm (to 2,735), cardamom (to 56,000), cinnamon (to 800), eucalypt (to 29,750), fennel (to 300), ginger (to 5,000), hyssop (to 610), lavender (to 3,435), lemon leaf (to 700), lemon verbena (to 450), nutmeg (to 3,520), peppermint (to 1,390), rosemary (to 8,125), spearmint (to 9,375), sweet annie (to 6,600), tansy (to 1,300), tarragon (to 500), turmeric (to 720), and yarrow (to 960). Cineolade might also be useful for the liver if ABC (Blumenthal et al, 1997) is correct,"Cineol causes the induction of the enzymes involved in detoxication of the liver." I'll put that in my cineolade and drink it with my milk thistle.
-
EXPECTORANTEA, česky snad EXPEKTORAČNÍ ČAJ
- Sestává z bylin dle vašeho výběru z těch, které moje databáze FNF identifikovala jako obsahující nejvíc látek usnadňujících vykašlávání. Lékořice obsahuje aspoň 9 druhů látek usnadňujících vykašlávání, které tvoří přes 15% této drogy. Oregano, máta peprná a bazalka vytrvalá obsahují 7, zelený čaj 6, libeček, muškátový květ, mateřídouška polejová, myrta, pepř, rozmarýn, tymián, mastixový tymián, kopřivenka rýmovník a saturejka horská 5, koriandr, fenykl, levandule, zavinutka citronová a polej obecná 4.
- Consists of your choice of the plants that FNF identified as having the greatest number of expectorant compounds. Licorice contains >15% expectorant compounds spread among at least 9 different expectorant compounds, oregano, peppermint and shrubby basil have 7, tea 6, lovage, mace, mother-of-thyme, myrtle, pepper, rosemary, spanish marjoram, spanish oregano, thyme and wintersavory 5, coriander, fennel, lavender, lemon mint, and pennyroyal at least 4 expectorant compounds. These numbers have increased since the publication of my database in 1992.
-
MINT TEASE, česky snad MINTÝZ
- Použijte (výše zmíněný) Dukeův antioxidační mix jedlých hluchavkovitých které máte právě po ruce a zdůrazněte oregano a černohlávek (které mají ze 60 hluchavkovitek nejvyšší antioxidační aktivitu).
- Add a Duke's mix of available edible mints heavy with Origanum vulgare and Prunella vulgaris (highest among 60 mints in antioxidant activity).
-
PINEADE, česky snad PINENÁDA
- Připravte dle vaší chuti z dobrých zdrojů α-pinenu z mé fytochemické databázy: semínko petržele (až 3.1% v suché váze), semínko koriandru 1.4%, jalovec 0.9%, pelyněk roční 0.4%, kardamom 0.3%, pěpřovník kubebový 0.2%, kašťa 0.2%, máta dlouholistá 0.2%, zázvor 0.2%, šalvěj a andělika 0.15% a konečně, boldo, kopr, estragon a řebříček 0.1% v suché váze drogy. Dobrými zdroji β-pinenu jsou semínko petržele (až 2.6% v suché váze), římský kmín 0.66%, yzop 0.46%, kukuřičné vlasy 0.3%, andělika 0.24%, bobkový list 0.21%, šalvěj křovitá 0.16%, máta rolní 0.14%, limeta 0.12%, máta dlouholistá 0.12% a kardamom 0.11%. Když vám jde o pinen, tady máte zdroje.
- Made to taste from some of the better sources of alpha-pinene from FNF: parsley seed (to 31,080 ppm, ZMB); coriander seed 13,780, juniper berries 9,200,, sweet annie 3,760, cardamom 3,000, cubeb 2,200, sassafras 2,000, horsemint 2,000, ginger 1,950, sage and angelica 1,500, and boldo, dill, tarragon and yarrow at up to 1,000 ppm, on a calculated dry weight basis. Better sources of beta-pinene were parsley seed (to 26,450 ppm, calculated ZMB), cumin 6,600; hyssop 4,580; cornsilk 3,000; angelica 2,400; bayleaf 2,080; sage (greek) 1,590; cornmint 1,445; lime 1,190 biblical mint 1,160, and cardamom (to 1,095 ppm, on a calculated ZMB) If you are pining for pinene, here are some sources.
-
SINUSOUP, česky snad POLÉVKA NA NOSNÍ DUTINY
- Uvařte cibulově-česnekovou polévku s větším množstvím pálivého koření: černý pepř, zázvor, křen, hořčičné semínko, pálivá paprika a kurkuma . Měla by pomoct proti zánětům a uvolnit dýchací cesty.
- An onion/garlic soup heavy with all the hot spices; black-pepper, ginger, horseradish, mustard, red pepper (capsicum), and turmeric.
-
VIRICIDES, česky snad VIRICIDY
- Z počítačového dotazu na protivirové sloučeniny mi vyšly nejlépe borůvkové listy (až 20%), buřina srdečník (až 9%), oregano (až 8.2%), rozmarýn (až 3.4%), koriandr (až 2.0%) a fenykl (až 1.2%), seřazeno sestupně podle maximálního obsahu potenciálních protivirových sloučenin v suché váze drogy.
- Making a computer query for antivirals, I came up with bilberry leaves (up to 20%), motherworth (up to 9.0%), oregano (to 8.2), rosemary ( up to 3.4%), coriander (up to 2.0%), and fennel (up to 1.2%), in decreasing quantities of maximum potential viricidal compounds (dry weight basis).
-
Americké bylinné pivo (root beer)
- U tohoto tématu bych rád uvedl i recept TAM, který je zcela tradiční a byl populární už v 19. století. Už dlouho před rozmachem průmyslu v USA inovativní Američané experimentovali s druhovým bohatstvím léčivých rostlin Ameriky, které používali místo obvyklého chmelu k přípravě piva. Jejich pivo bylo – jak jinak – nealkoholické (tak kopni do tý bedny) a jeho hlavní složky jsou kašťa bělavá a přestup pravý. Pokud lze věřit Wikipedii, zahrnují další složky této kombinace vanilku, libavku (polehlou, salalovou), kůru střemchy (americké střemchy pozdní), muškátový oříšek, anýz, skořici, březový syrup (z Americké břízy tuhé) a katechu (běžnou lékárnickou přísadu, která se připravuje z kapinice katechu). Poměry přísad si musíte vymyslet sami, lze je nahrazovat nám dostupnějšími ekvivalenty. Prodává se i v plechovkách jako nealko, ale nemusí být nutně nealkoholické.