Drobečková navigace

Cicimek datlový (Ziziphus jujuba Mill.)

Cicimek datlový (Ziziphus jujuba)
Cicimek datlový (Ziziphus jujuba)

Cicimek datlový (Ziziphus jujuba), dle Presla (1846) cicimek obecný, též jujuba čínská či cicimek čínský, patří k mnoha druhům zázračného ovoce Číny, Japonska a dalších asijských zemí. Je to subtropický opadavý strom z čeledi řešetlákovitých, výšky 3-8 metrů. Jeho plod je sladká peckovice velká jako menší datle, ale jsou i velkoplodé kultivary. Chutí cicimek připomíná tvrdší švestku, ale není tak sladký. Dle TČM je cicimek v podstatě adaptogen, ale ne tak silný, jako ženšen, s kterým se často kombinuje. Cicimek datlový je totiž tradiční přísadou a preferovaným sladidlem silného ženšenového čaje. Sušený cicimek je sladký a velmi chutný, avšak neobsahuje tolik cukru jako datle. Rostlina je dále zajímavá tím, že v listech obsahuje peptid zizifin, který dočasně blokuje vnímání sladké chuti.

Účinky a léčebné využití cicimku

Užívání cicimku bylo až donedávna odůvodněno pouze důvěrou v klinické zkušenosti TČM. Cicimek je například součástí starobylé směsi proti depresi kan mai ta cao písemně zaznamenané už od 2. století NL. (Jun2014hmg). Cicimek se dále v TČM tradičně používá na ochranu jater. Kromě plodů se k léčení používají i lístky a semínka (jádra pecek).

Až do roku 2007 totiž nebyly ve vědecké literatuře o plodech cicimku téměř žádné informace (Naftali2008zje jako jediný tehdy dostupný zdroj citovala web Joeho Hing Kwok Chu). Až nedávno se objevily japonské publikace (Huang2007maa a Huang2009czj) o jeho možném protirakovinném účinku na játra. Byly v něm nalezeny triterpenoidní kyseliny (Guo2009hlc) a tchajwanská publikace Chen2010wez potvrdila ochranný účinek cicimku na játra. Plody cicimku obsahují značné množství antioxidačních flavonoidů (Chen2010wez).

Plody cicimku datlového (jujube)
Sušené plody cicimku datlového (jujuby)

Další zmiňované účinky:

| 25.1.2018