Drobečková navigace

Zažívací potíže

Praktické shrnutí: Aloe, brikelie, konopí, měkýn, Holarrhena, chanca piedra a další mají společnou jednu vlastnost: používají se kromě jiného i při léčbě zažívacích potíží. K těm může patřit špatné trávení, bolesti žaludku a střev, průjem, nadýmání, záněty, střevní katary atp. Ačkoliv nedávám přesný předpis typu problém - řešení, doufám, že vám zde nabízené informace budou k užitku.

Pojem "zažívací potíže" je velmi široký. Může se pod ním skrývat špatné trávení, záněty zažívacího traktu, překyselení, nedostatek žaludeční kyseliny, žlučníkové potíže, průjem, či naopak zácpa. Šíři tohoto pojmu odpovídají pojmy stomachikum, žaludeční bylina / likér / kapky a další pojmy, s kterými se v bylinářství setkáváme: amara, cholagoga či choleretika, karminativa, laxativa, či naopak antidyzenterika. A nejhorší na tom všem je, že tyto "žaludeční byliny" nejsou bez účinku, takže na stránkách věnovaných bylinářství je nelze nezmínit. Máme zde navíc byliny s obecně cytoprotektivním účinkem a byliny s antiseptickým, antibakteriálním a protivirovým účinkem, který se projeví i v trávicí soustavě. Tyto byliny se předepisují především při průjmech, bolestech břicha a infekčních chorobách zažívacího traktu. Některé též pomáhají nespecificky svým obsahem taninů, antokyanů a gelovité vlákniny usnadňující funkci střev.

Účinek adaptogenů v trávicí soustavě

Vzhledem k zaměření tohoto webu se nejdříve podívejme na účinek modelových adaptogenů ženšenu a lesklokorky. Ženšenové saponiny chrání sliznici a normalizují peristaltiku. Lesklokorka je také ozdravná a protirakovinná svými ganoderovými kyselinami. Nekecám: Dle Hashimoto2003cpg ženšen snižoval přílišnou aktivitu tenkého střeva vyvolanou karbacholem, avšak dle Onomura1999egr též zvyšoval aktivitu střevní svaloviny (dvanáctníku) a snižoval absorbci glukózy. Suzuki1991etc demonstruje schopnost ženšenu zvýšit motilitu střeva, studie Kim2007egt vysvětluje tento účinek mechanisticky. Polysacharidy ženšenu chrání před žaludečními vředy (Sun1992paa) a dobře známý protizánětlivý účinek ženšenu se vztahuje i na střevní katary (Jin2010ags). Pokud jde o lesklokorku, ta chrání sliznici tenkého střeva při poškození záněty (Nagai2017pdg) i cytostatiky (Chen2011glp). Ale ruku na srdce, při závažnějších průjmech, katarech, nadýmání nebo zácpách pozvolný ozdravný účinek ženšenu a lesklokorky nemusí stačit.

Když nevíte, co přesně pacientovi je, předepište smuteň

Smuteň lékařská, kyselá, hořká, stydlivá i niruri (chanca piedra) mají každá své vynikající využití v ozdravení trávicí trubice (věda zde). Jsou protizánětlivé, antibakteriální, protivirové, hepatoprotektivní, mírně počistivé, zároveň se však používají proti průjmu, takže je lze považovat za byliny s normalizujícím účinkem na trávicí trubici. Avšak pozor, chanca piedra má negativní vliv na mužskou plodnost a není vhodná ani v těhotenství a při kojení! Smuteň kyselá a lékařská (tzv. emblika) jsou, jak název napovídá, ovociny kyselé povahy, takže jsou vhodné při špatném trávení a nedostatečné kyselosti. Pomáhají i svým obsahem vitamínů (hlavně C), taninů a kyseliny gallové. Pacient je musí konzumovat v dostatečné dávce (100g sušené nebo práškované embliky denně) a pokud nemá rakovinu, tak se mu pravděpodobně uleví. Je též vhodné konzumovat chanca piedra ve formě prášku, který pomůže jak při průjmu, tak i při zácpě (v kterémžto případě můžete předpis doplnit též některým známým laxativem). Sušený plod smutně lékařské dodává například Everest Ayurveda, chanca piedra je též už snadno k dostání. Tento text je na internetu velmi obtížné najít, takže pacient váš trik se smutní pravděpodobně neprokoukne a až se mu uleví, bude si myslet, že jste jej správně diagnostikoval(a).

Další tři důležité ovociny: borůvky, brusinky a maqui

Brusnice borůvka nebo směs borůvek a brusinek je z drobného bobulového ovoce vůbec to nejlepší z našich luhů a hájů, co můžete pacientovi s nespecifikovanými zažívacími potížemi dát. Podobně jako smuteň, i toto bobulové ovoce normalizuje stolici, zastavuje průjem, ale svým objemem též působí proti zácpě. Antibakteriální účinky brusinek a v menší míře též borůvek navíc působí proti zažívacím infekcím, za povšimnutí též stojí fakt, že borůvky (hlavně jejich listy) jsou též plné protivirových látek. Když máte důvod svému pacientovi předepsat exotiku, sáhněte po jihoamerickém ekvivalentu borůvek, kterým je maqui, čili Aristotelia chilensis. Toto drobné ovoce velikosti větších bezinek je tradičním prostředkem proti průjmu a zažívacím potížím a už se sežene i u nás. Tak si ho běžte koupit (třeba zde, zde, zde...), jinak jeho dodavatelé zkrachují, na business se vykašlou a toto ovoce u nás opět být dostupné přestane.

Další doporučované byliny

Všichni víme, že při zažívacích potížích se mají jíst lehká jídla. Například rýžová kaše. Ale proč jen rýžová, co takhle kaše z jemně krájeného oddenku leknínu hvězdového, který se považuje za tradiční prostředek proti průjmu a zažívacím potížím? Ke kaši můžeme při vaření přidat další léčivé druhy ovoce: oskeruši, dřín, guavu, karambolu, garcinii, mučenku, oslizák, tamarind a i obyčejný banán. Banánu se konzistencí podobají plody muďoulu, láhevníku a durianu, ale to už zase odbočuji, já popleta, vždyť o nich nemám vědecké reference. Mnohem lépe prozkoumaný je extrakt z plodů brucey jávské, která také patří k ovoci tradičně používanému k normalizaci funkce trávicí soustavy (Huang2019teb). Když nemáme bruceu, pomůže adstringentní bišofka jávská či snad bobkovišeň lékařská, ale na tu opět nemám vědeckou referenci. Když uvážíme přehledy Triantafyllidi2015hpt (text zde), Algieri2015bde (text zde) plus běžné bylinářské znalosti, tak z tradičně využívaných bylin nelze nezmínit:

  • gel aloe vera, který díky svým protizánětlivým a adstringentním vlastnostem hojí žaludeční a střevní sliznici
  • barotu africkou, která je protizánětlivá, antiseptická a i jinak léčivá
  • bedrník anýz, který chrání sliznici a navíc je mírně karminativní
  • kmín kořenný, který je silněji karminativní a taktéž tradiční při zažívacích potížích průjmového typu

Teď jsem narušil abecední pořadí, ale ten kmín jsem prostě nemohl k tomu anýzu nepřidat. Dále nelze nezmínit:

Na tomto místě se dostáváme ke svařenému vínu, které je asi ideálním způsobem užívání nejen hřebíčku, ale i veledůležité

  • citrusové kůry, kterou opět narušuji abecední pořadí

a veledůležité

Alkohol napomáhá vylouhování účinných látek a navíc se ho část vařením ztratí, takže svařák je méně alkoholický než výchozí víno. Jste ještě se mnou? Co kdybychom si přerušili tento nudný abecední výčet a místo toho si představili zajímavou zažívací TČM směs zvanou

Tableta chrpovníku k nápravě čchi

Ne, tato úžasná kombinace k nápravě zkaženého žaludku není u nás k sehnání a já tudíž neposkytnu link na žádný krám, kde byste si ji mohli koupit. V tekuté formě ji sice prodává Yaomedica pod komerčním názvem volná cesta, což ale není úplně ideální způsob jak konzumovat tuto kombinaci, protože

se má polykat, nikoliv pít. Obsahuje totiž práškové přísady typu pražený slad a medicinální těsto, které jsou určené k jezení, nikoliv k pití. Kromě toho obsahuje až 3 druhy práškované citrusové kůry (kůru mandarinky, kůru citroníku hořkého a kůru zelené mandarinky) a 8 dalších přísad, které zjistíte rozkliknutím kombinace a jimž vévodí, jak jinak, chrpovník. Ale jelikož asi neseženete medicinální těsto, tak si tuto tabletu ani samostatně nepřipravíte, ledaže by se vám ji podařilo vyrazit za rozumnou cenu z Poláků. Kdybyste ji kupovali ze zahraničí, například tady, tak si vždy nejdřív přečtěte složení a užívejte dostatečnou kvantitu tabletek k poctivému gramovému dávkování. Kdybyste se přeci jenom rozhodli pro tinkturu, tak si též uvědomte, jaké dávkování je dostatečné – pouhých několik kapek nestačí, musíte ji vyžuňknout celou jako Pipi dlouhá punčocha. Hezké videopovídání o této kombinaci má Milan Schirlo.

A pokračujme opět abecedně

Kde že jsme to skončili? Aha, u hřebíčkovců a martejů. Takže pokračujme ve výčtu:

Hop, a u H se dostáváme k bylině, kterou musím zdůraznit

  • Holarrhena pubescens (ajurvédsky indražav) sice nemá české jméno, ale zato se v Ajurvédě považuje za jeden z nejlepších prostředků proti průjmu, že se jí dokonce kdysi říkalo Holarrhena antidysenterica. U nás nedostupná, koupit zde.

a pokračujeme

A to je zatím z abecedy všechno. Od Z bych z asijských přísad vřele doporučil prášek zeleného čaje (mača, čínsky muó-čchá), který je zároveň adstringentní a zároveň svým kofeinem podporuje střevní motilitu. Překvapivě účinné je též práškové kadidlo a myrha (Algieri2015bde), látky to antibakteriální a hojivé. U zažívacích potíží bych též z osobní zkušenosti doporučil rajčatový džus a kokosovou vodu (též zvanou kokosové mléko), která je luxusním iontovým nápojem. Z dalších účinných čínských kombinací zde máme...

Další účinné TČM kombinace

Výhodou těchto lektvarů je, že je ve formě již navážené vsázky seženeme i v ČR (zde a zde, skořici a kozinec k doplnění do menšího prorostlíkového lektvaru zakoupíte zde a zde). Skořici a kozinec v žaludeční indikaci nesmíme podceňovat, kozinec je též součástí lektvaru k posílení středu a čchi. Lektvar k posílení středu a čchi v ČR seženeme též ve formě tinktury pod názvem probuzení energie. Opět platí, že tinktura se neužívá po kapkách, ale po doušcích. Tu nejlepší kontrolu nad složením léčiva nám ovšem dá nominální lektvarová forma.

Další vonné substance

Vedle výše zmíněného kadidla a myrhy je na místě zmínit i další vonné substance a karminativa vhodná k léčbě zažívacích potíží: mastix, malabatrum, kafr, borneol a mentol. Ty lze užívat ve formě prášku (bylinných tablet) nebo ve formě slazené či neslazené alkoholické tinktury. Kafr a borneol se v Indii též běžně využívá k výrobě cukroví, mentolové dražé seženete i u nás. List máty peprné lze taktéž práškovat podobně jako zelený čaj. Když mluvíme o vonných látkách, zmiňme také indický hubokorový (koupit zde) a zederachový (koupit zde) olej, které jsou antibakteriální a lze je v rozumném množství užít i k vnitřní očistě.

A další byliny mimo abecedu

K dalším za zmínku stojícím rostlinám patří jerlín žlutavý (květ), chebule srdčitá a další dosud nezmíněná semena miříkovitých (zeler, šabrej, adžvan, adžamóda, koriandr, morač větší a zákrovnatý, moráček přeslenitý), která užíváme drcená. Antibakteriální a hojivá je agastache, šalvěj a levandule, a to i v zažívacím traktu. List senny je antibakteriální projímadlo, pražený plod je známá čínská kávovina. Do bylinných tablet ke zlepšení trávení lze mimochodem použít i mletou zelenou kávu, která je bohatá na kávovníkové polyfenoly a kyselinu chlorogenovou. Pokud jde o kofein, ten mírně zvedá žaludeční kyselost i střevní peristaltiku. Trávicí trubici léčí i kurkuma, o něco opatrněji musíme s ostřejší zázvorovou a galangovou šťávou. K vhodným vonným ingrediencím se řadí též Pycnogenol (extrakt borovice přímořské). 

K dalším, které se v souvislosti se záněty zažívacího traktu zmiňují, patří aralka, boryt, celík zlatobýl, česnekovník, dřevo gvajaku, kůra jilmu, kořen kaledy, hepatoprotektivní kapara, kůra korkovníku, plod medvědice, myrta, oregano, pelyněk roční a ušlechtilejší druhy pelyňku, list plotovníku, řebříček, řimbaba (viz přehled Pareek2011ftp, text zde), světlík, touleň, třemdava, vodilka, maří list, vrcholák, yzop a rooibos. Tradiční při zažívacích potížích jsou i různé druhy pepře (černý, dlouhý, guinejský, kubebový, lékařský) a pepři podobná čtyřpraška. Je otázkou, nakolik je účinný i u nás dostupný list pepřovníku lolotu (viz zde) a kořen pepřovníku kadsury používaný v TČM.

Přírodní laxativa

Dosud jsem zmiňoval hlavně bezpečné byliny s ozdravným účinkem při zažívacích potížích, včetně bylin k zastavení průjmu. K zažívacím potížím v širším smyslu slova však patří i zácpa a situace, kdy potřebujeme změkčit stolici či dokonce vyvolat vyprázdnění. O přírodních laxativech jsem napsal samostatný článek.

Závěrem

Toto povídání je poměrně nesystematické, ale není tak hloupé, jak by se mohlo zdát. Všechny byliny a směsi které jen letmě zmiňuji zaslouží pozornost a podrobnější studium. Pokud jste to jen tak přeskrolovali na konec, tak marš nahoru číst třeba o tabletě chrpovníku k nápravě čchi. Ale abych na závěr přidal ještě něco, tak hojivý účinek na trávicí soustavu má zeleninové pyré z bílé ředkvě. Ředkev bílá není ani zdaleka tak pálivá jako červená ředkvička a v nastrouhané formě tvoří lahodné pyré, jehož konzumaci je vhodné zavést do naší kuchyně. Říznější přísadou než ředkev bílá je lžičník a lichořeřišnice. Doplnit lze též česnekovým pyré, jehož jemnější variantou je česnek medvědí a pažitka čínská.

| 2009 - 22.11.2020