Kustovnice (Lycium spp.)

též gouqi, goji, godži, kustovnice cizí (L. barbarum L.) nebo kustovnice čínská (L. chinense Mill.)

kustovnice cizí - goji

Kustovnice je léčivá rostlina TČM, jejíž plody se často užívají společně se ženšenem a dalšími adaptogeny k "vyvážení jin a jang". Podle vědeckých výsledků pak kustovnice chrání zrak a zpomaluje procesy stárnutí, hlavně svými proteoglykany ("polysacharidy").

Základní informace o rodu kustovnice (Lycium)

Navzdory asi 800 000 webovým stránkám o goji/Lycium, nelze téměř získat odpověď na ty nejjednodušší otázky, jako třeba kolik druhů kustovnice existuje, kolik z nich je jedlých, kolik z nich je "godži", jestli je kustovnice čínská (L. chinense) stejná jako kustovnicí cizí (L. barbarum) a kustovnicí evropskou (L. europaeum), jak je to s mýtem o jedovatosti kustovnice atd. K nápravě této situace předkládáme výsledek našeho bádání:

Obsahové látky kustovnice

Kustovnici prodavači často vychvalují pro její obsah vitamínů a minerálů (viz). To je jako říkat že Paris Hilton se proslavila především svou inteligencí – jenom částečně pravda. Kustovnice obsahuje velké množství karotenoidů (hlavně zeaxantin) a prospěšných metabolitů (betain, β-sitosterol, kumarin), ty ale najdeme i ve spoustě jiných plodin. To, čím kustovnice skutečně vyniká, jsou specifické proteoglykany, které chrání neurony a sítnici, snížují buněčný stres, působí antioxidačně a mají specifické imunomodulační účinky. 

Účinky kustovnice

Kustovnice se tradičně považuje za adaptogen. Přesněji, podle TCM patří kustovnice k tzv. "vyšší třídě" prostředků, které lze použít jako jídlo i jako lék (chang2008uah, hledej "upper class"). Je zajímavé, že chemie neznalá TCM vysvětluje účinek kustovnice tím, že prý vyživuje ledviny a játra, která zase prý vyživují zrak. Nezávislý výzkum potvrzuje účinky proti stárnutí buněk i ochranu proti slábnutí zraku.

Jak kustovnici užívat

kustovnice je chutnáPlody kustovnice (goji) lze konzumovat přímo, nebo přidat do čajů, polévek, salátů, moučníků nebo jiných pokrmů. V kuchyni nahradí např. rozinky. Goji jsou velmi vhodná náhrada sladkostí pro děti i dospělé.

Doporučená denní dávka je 6 - 30 gramů suchých plodů.

Úprava ke konzumaci (například):

  • Goji lze konzumovat i bez úprav.
  • Vařit denní dávku goji v půl litru vody  5-10 min. Vařit je možno i ve víně, nebo přidat několik sušených švestek (nebo cicimku, pokud máte). Pije se ve dvou dávkách nalačno a to včetně plodů.
  • Víno –  1kg rozmělněných plodů se vloží do textilního sáčku a ponoří se do nádoby s 10 litry vody. Nádoba se hermeticky uzavře a nechá se 14dnů kvasit. Potom se užívá do dvou decilitrů denně nejlépe v dvou dávkách.
  • Tinkturu –  80g se louhuje v jednom litru 60% etanolu po dobu asi 3 týdnů. Na závěr se přidá trochu medu a užívají 2-3 lžíce nalačno, rovněž i s plody.
  • Polévková lžíce kustovnice též zlepší kuřecí nebo hovězí polévku, nebo pečené maso. Plody po tepelné úpravě snězte.